четвртак, 18. јануар 2018.

КРСТОВДАН, 18. јануар

Вода освећена на тај празник, који се слави увек уочи Богојављења када се у православним црквама наставља обред водоосвећња, дели се верницима и чува у кућама ради здравља. Тај празник, у српском народу познат и као Зимски Крстовдан, слави успомену на прве хришћане - катихумене или оглашене - који су примили хришћанску веру и прве поуке нове вереЗимски Крстовдан је непокретан празник, али не и заповедни, за разлику од Крстовдана који је обележен црвеним словом у календару СПЦ и слави се 27. септембра, као успомена на проналажење Часног Крста, на којем је на Голготи разапет Христос.
   Крстовдан у Саборном храму у Краљеву

   Претпразништво Просветљења које је у народу познато под именом Крстовдан је свечано прослављено у Храму Светог Саве у Краљеву. Литургију Светог Василија Великог која је отпочела служењем Вечерњег богослужења служио је Владика Јустин уз саслуживање братства Саборног Храма – архимандрита Дамјана (Цветковића), протојереја-ставрофора Ненада Илића, протојереја-ставрофора Мирослава Јаковљевића, протојереја Радоје Санде, јереја Дејана Марковића, јереја Александра Јевтића, јереја Новице Благојевића, протођакона Александра Грујовића и ђакона Стефана Милошевског.
   Након прочитаног јеванђелског одељка Владика се обратио људима који су учествовали у Литургији указавши им на смисао празника које ових дана прослављамо. Он је поручио да је Господ дошао међу нас зарад нашег спасења, али да нипошто не жели никога да присили на спасење већ је свима даровао слободу и очекује наш слободан пристанак.
   Преносимо речи нашега Владике: „Данас се спремамо да прославимо празник Просветљења и Светлости. Данашњи празник је припрема за Богојављење. Нама, православним хришћанима који се трудимо да постом, вером, молитвом и љубављу досегнемо до Господа и да упознамо ко је наш Господ, у ове дане то је много лакше да докучимо.
   Јер, одмах по рођењу Господњем, Црква прославља Пресвету Богородицу – мајку која га је родила, осмог дана по Његовом рођењу прослављамо Његово Обрезање којим је испунио старозаветни закон, а од Обрезања Христовог до Богојављења Црква свакога дана наговештава и открива о томе ко је Господ, ко је Богородица и ко је Свети Јован.
   У данашњем Јеванђељу се говори о Светом Јовану. Он је „глас вапијућег у пустињи – поравните стазе Господње, приправите пут Његов“. На сутрашњи дан се десило највеће чудо неба и земље – јавља се Господ Бог у Тројици. Глас Оца говори: „Ово је Син мој Љубљени који је мојој вољи“. Бог Дух Свети се јавља у виду голуба и Господ Христос који се крштава у Јордану од Јована. Одмах потом славимо Светог Јована, Пророка, Претечу и Крститеља Господњег. Погледајте како је све у Цркви Господ уредио; не иде да се најпре слави Свети Јован, а потом догађај који је он извршио. Него нас Црква најпре спрема; најпре се упознајемо са тим ко је Свети Јован. „Он је највећи рођени од жене“, Он је после Пресвете Богородице највећи и он у Царству Небеском пред престолом Господњим заједно са Пресветом Богородицом предстоји Светој Тројици. Ето, они су ти који су изабрани рода људскога.
   Осим тога, данас и сутра се освећују воде, јестество вода. То је припрема за истинско очишћење и просветљење. Али то су само средства која се дају нама људима и она сама по себи немају дејство, уколико нису у садејству са нашом вером и љубављу, и истинским примањем те светиње.
   А Господ је, замислите, тако устројио да ова вода помаже чак и стоци, бесловесним створењима и свакоме ономе ко приђе да се покропи или да је пије, иако можда није у вери. Зашто то Господ чини? Господ све призива из љубави према човеку јер хоће да се сви људи спасу и да дођу у познање истине. Није он одбацио оне који сумњају у Њега  и који су чак и против Њега, него све призива. Али како? Кротко и смирено. Баш како је и дошао на земљу. Нема никакве указе и никакве присиле; нема спољних притисака на човека него каже „ако хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој и пође за мном“. Дакле, Господ јавља себе али је потребно да и ми пронађемо Господа. Господ је нас нашао и пре него смо се појавили на овоме свету и жели да се сваки од нас спасе, али пошто сваки од нас има своју слободну вољу и има свој ум, онда се у овоме свету опредељује да ли хоће  живот или смрт, да ли хоће светлост или таму.
   Нека нас Господ Бог просветли, нека нас утврди, нека нам да воље и љубави према Њему али и према ближњима јер у томе лежи закон Христов – закон који је он донео собом и која гласи „Љуби Господа Бога свога, свом душом својом и свим срцем својим“ и заповест исте такве силе „љуби ближњега свога као самог себе“. Нека Господ буде са свима нама и нека нас води и просветли да славимо Оца и Сина и Светога Духа Тројицу нераздељиву, сада и увек и кроза све векове и сву вечност. Амин!“
   После заамвоне молитве служили смо чин „Освећења воде“ у оквиру кога смо се између осталог молили и за све православне хришћане да буду сачувани од свих пошасти и искушења.
   Владика је на овај празнични дан приредио велику радост црквеној заједници при Храму Светог Саве. Наиме, обзнанио је да по Уставу Цркве и по заслугама јереје Дејана, Александра и Новицу производи у чин протонамесника. Истакао је како су они тај чин свакако и раније заслужили и да су га достојни. Сви присутни смо се придружили Владикиним речима појући „Достојни“. Претпразништво је било радосно као да није претпразништво већ сами празник.

                                                              Ђакон Стефан Милошевски
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар