петак, 16. децембар 2016.

Патријарх: Верска настава доприноси квалитету образовања

   Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 15. децембра 2016. године у Патријаршији српској  у Београду директоре основних и средњих школа са територије Архиепископије београдско-карловачке. Пријему је присуствао министар просвете у Влади Србије г. Младен Шарчевић.


   Његова Светост је срдачном добродошлицом поздравио директоре основних и средњих школа који су ове, једанаесте, године по реду како се организује пријем за њих, дошли у највећем броју. -Ово заиста посебан дан. Радостан сам због данашњег сусрета, поручио је патријарх Иринеј којиј је похвалио трудољубивост запослених у просвети и говорио о важности верске наставе и решавања статуса вероучитеља. Патријарх је изразио жељу да сарадња буде још тешња како би се унапредила веронаука у школама.
   Поздравно слово произнео је протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, председник Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке, који је подсетио да се и и ове године наставља лепа традиција да Његова Светост директорима београдских школа отвара врата свог дома да би са њима разговарао о заједничком раду на просвећивању младих. Проф. Сандо је казао да у 186 београдских основних и средњих школа ради око 270 вероучитеља и да су својим прегалаштвом задобили поверење колектива и директора, па су тако данас вероучитељи у неколико школа и помоћници директора и разредне старешине. -Сви недостаци и проблеми решавају се уз обострано велико разумевање, казао је протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо.
   На ова питања се надовезао и министар просвете, науке и технолошког развоја г. Младен Шарчевић, који је и обећао да ће се сва питања везана за статус вероучитеља решавати у ходу и према приликама и законским могућностима.
   У име свих директора обратила се гђа Сузана Спасојевић, директор Основне школе „Милан Ђ. Милићевић“ која је заблагодарила на овом окупљању и казала да је веронаука добро дошла у школе, да има своје видне резултате и да децу учвршћује и у образовању, али и у моралним начелима.
   Данашњем пријему присуствовали су Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског; протојереј-ставрофор Предраг Пузовић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду; директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић; директор Завода за за унапређење просвете наставе и и наставних средстава проф. др Зоран Аврамовић; протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије; прота Мирослав Чолаковић, секретар Епархијског управног одбора Архиепископије; мр Сандра Дабић, секретар Одбора за верску наставу Архиепископије; као и чланови Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке.
   Свјатјејши Патријарх је као добри домаћин уручио директорима пригодне дарове.
Свечани пријем је увеличао  појањем хор Богословије Светог Саве из Београда, под управом мр Бранка Тадића, професора.

   З.Зец
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар