понедељак, 7. март 2016.

Православни катихета 13/15

Од увођења верске наставе у просветни и образовани систем Републике Србије протекло је петнаест година и томе у славу придодат је нови број Катихете, свечанији него претходни, како и доликује прослављању годишњице. Часопис излази са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.
   "Богаћењем општег искуства у школама наши вероучитељи, као носиоци његовог образа, стасавали су и у свим доменима нових богословских искустава, што је и очигледно кроз његов квалитет. То искуство се огледало између пребогатих дарова Цркве, који нам се дарују као школе вечнога живота, па до практичног рада са којим су се наставници верске наставе кроз живот и школску праксу сретали..." -  пише у уводном слову протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, председник Одбора за катихетску наставу Архиепископије београдско-карловачке.
   У досадашњем раду Одбора за верску наставу и вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке осврт је у првим деловима часописа на вековно искуство Цркве, док су у другом делу текстови који говоре о богословском или практичном раду наших вероучитеља у току једне године, како поверене им школе, тако и сродног епархијског, па и општецрквеног догађања.
   Катихета је покушај сумирања петнаестогодишњег постојања верске наставе у Србији, и врло је тешко између две корице часописа побројати теме и практична деловања вероучитеља са ученицима основних и средњих школа, и велика је благодарност за сав редован, али посебно и за ванредан труд предавача верске наставе код нас.
   Једна је неостварена жеља: часопис није успео да прекорачи у друге епархије и катихетске одборе наше Цркве како би бар у оквирима својег старања и задатака сви заједно сабрани показивали јединствену бригу за превазилажење тешкоћа, као и приказали успехе у повереном раду.
   Верска настава са дистанце од деценију и по показала је да је досадашњим трудом и радом премашила експерименталност, да је сазрело време о признању и указивању достојанства верској настави. Иако праћена и многим тешкоћама и нерешеним питањима, верска настава је освојила срца најмлађих и упутила их на јеванђељску пут врлина.
   Председник одбора за катихету Архиепископије београдско-карловачке проф. др Драгомир Сандо поздрављајући са првих страница овог броја Катихете пише: "Поздрављам све вас који размишљате у овом правцу, вас који доприносите квалитету верске наставе, свима онима који поверавају децу Цркви на било који начин, свима добронамерним директорима, управама и наставницима београдских школа и, разуме се, свима читаоцима Катихете...“
  У Катихети читамо следеће теме по поглављима: Светоотачка педагогија: Клименттов педагог, мр Драгана Тодоровић; Антиохијска школа, Маријен Дорман; Учење о васпитању у дели­ма светих Ота­ца IV века, свештеник Евгеније Шестун; Трагови древ­не крштењске фор­муле у Новом Завету Оскара Кулмана.
   Суштинска тема овог броја Катихете је петнаест година верске наставе, како носи наслов другог поглавља, где прво сазнајемо о председницима и члановима Одбора за верску наставу, а затим читамо: Жена у Цркви Предрага Ђукнића; Веронаука - Црквени живот Сандре Дабић; Верска настава при храмовима мр Драгане Тодоровић; Да ли смо испунили циљ ђакона Радомира Маринковића; Из угла вероучитеља - петнаест година после Јане Ђукић-Вуковић; Петнаест година после Радомира Чвора. Вероучитељи основних школа Вождовца написали су текст Од Аутокоманде до испод Авале. Са оцем Арсенијем Арсенијевићем, старешином Вазнесенске цркве у Београду и ђаконом др Савом Милином обављени су интервјуи у којима дају одговоре на питања везано за веронауку.
   Мисија Цркве  као посебно поглавље Катихете бави се изузетно важним питањима на која се даје одговор: Млади одла­зе из Цркве јер та­мо не нала­зе Христа игумана Петра Мешћеринова; Хришћан­ска вер­зија човека Павела Семјоновича Гуревича; Када постите... раз­мишљање пред Велики пост Георгија Парсениоса;  55 макси­ма оца Томаса Хопка за хришћан­ски живот;  Умет­ник као сведок слободе Албера Камија.
   Из праксе вероучитеља драгоцени су текстови: Основи верске наставе за децу са посебним потребама Весне Нинковић; У лавирин­ту адолесцен­ције Миленка Лазића; Интеракција или међусобна захвалност Горице Вујчић; Света Литургија присут­ни Христос - писана припрема за час др Растка Јовића; Јасеновац – јав­ни час Драгана Б. Поповића; Пригодно? Прикладно? Прилагођено? Горице Вујчић; Место ани­мира­ног фил­ма у православ­ној веро­нау­ци Михаила Вуловића; Аплауз на часовима Милоша Маринковића; Навијајте за нас, да наследимо вас! Владимира Радовића.
   Хроником важних догађаја завршава се овај број Катихете, који ће бити саставни део живота и рада наших вероучитеља у наредној години, са новим и све бољим резултатима, и све већим бројем полазника веронауке.
   Штампање овог броја Катихете помогла је Управа канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије. Вредан спомињања је труд сарадника окупљених у овом броју: лектуру и коректуру извршио је протођакон Радомир Ракић, фотографије су дали ђакон Драган С. Танасијевић и Милорад Видовић. који је урадио и графичку припрему и дизајн.
   У Уређивачком одбору Катихете су мр Сандра Дабић, мр Драгана Тодоровић, ђакон Радомир Маринковић, Предраг Ђукнић, ђакон Бранислав Кеџић, Јован Лазаревић, док су сарадници: др Растко Јовић, Срећко Петровић и Славиша Костић. Главни и одговорни уредник Катихете је  протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, професор Богословског факултета Београдског универзитета.

   Зорица Зец
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар