уторак, 5. јануар 2016.

ПАТРИЈАРХ


Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Иринеј
У петом веку хришћанства владике угледнијих градова назване су патријарсима. Патријаршије су у почетку биле древне цркве са центрима у Риму, Цариграду, Александрији, Антиохији и Јерусалиму. Сви епископи и митрополити ширих области њихове околине налазили су се у њиховој надлежности. Патријарх нема директну власт над другим епископима, али је по части и сведочењу вере први међу њима и председава њиховим сабором. Сви епископи га помињу на богослужењима, а он сâм је одговоран сабору епископа своје Цркве.

ЈЕЗИК

Реч патријарх на грчком значи први у отаџбини, вођа свога народа. У Светом писму Старог завета патријарсима су се називали родоначалници богоизабраног јеврејског народа: Авраам, његов син Исак и Исаков син Јаков. Појам патријаршија се у говорном језику користи и за зграду у којој се налази седиште црквене управе.

ГЕОГРАФИЈА

Данас у православном свету постоји девет патријараха: цариградски, александријски, антиохијски, јерусалимски, руски, српски, бугарски, румунски и грузијски.

ИСТОРИЈА

Некада је титула првог међу православним патријарсима припадала римском папи. Тежње римских папа да успоставе власт над свим осталим епископима Цркве произвеле су расцеп у хришћанском свету. Тада је првенство части у Православној Цркви добио цариградски патријарх, који се још назива и васељенским. Остале Цркве су ранг патријаршије задобијале у различитим историјским тренуцима и околностима.
Српска Црква је постала патријаршија 1346, у време када је Србија била царевина. Њено седиште је испрва било у Пећи, а данас се налази у Београду, престоници Србије. Први српски патријарх био је дотадашњи архиепископ Јоаникије. Патријарх Макарије Соколовић био је обновитељ Српске патријаршије у XVI веку, а Арсеније Чарнојевић предводник Велике сеобе Срба. Једно време су на челу Српске патријаршије стајали Грци, али је и Карловачка митрополија била накратко унапређена у ранг патријаршије. Јединствена Српска патријаршија поново је успостављена 1920. Садашњи српски патријарх је Иринеј, који је на патријаршијском трону наследио патријарха Павла.

ЗНАЧАЈНЕ ЛИЧНОСТИ

Свети Јоаникије, свети Јефрем, Макарије, Арсеније (Чарнојевић), Јосиф (Рајачић), Димитрије, Варнава, Гаврило, Герман, Павле.

извор: srpskikod.org.rs

Патријар Павле
 1914 - 2009.
Филм „Патријарх Павле – Живот по јеванђељу“ прати Гојка Стојчевића, како је патријархово крштено име, од детiњства у Кућанцима, монашких и епископских дана проведених на Косову и Метохији па до времена када је постао поглавар СПЦ. На основу ове верзије филма добијен је благослов патријарха Павла и 2007. године урађен је трочасовни биографски ТВ серијал „Патријарх Павле – Живот по јеванђељу“. Аутор документарног филма је Слађана Зарић, а редитељ Тања Феро.

Филм је у продукцији Информативног програма РТС-а снимљен 2006. године.

Нема коментара:

Постави коментар