петак, 4. септембар 2015.

Чачак, Стари занати и витешке игре

   У оквиру завршног програма других Летњих духовних вечери, у порти Цркве Вазнесења Господњег су за децу и младе одржане радионице старих заната и витешеке игре Српског витешког реда "Свибор".
    Професор Уметничке школе у Чачку Ана Богићевић је, са својим ученицима, представила је део традиционалних српских заната који су били актуелни у средњевековном периоду на нашим просторима  - дуборез и византијски иконопис и образовне профиле ове школе - дрворезбар, клесар и конзерватор културних добара. Чланице удружења "Босиљак" из Чачка су посетиоце радионица упознале са заборављеним занатом ткање на разбоју. Одушевљена деца су учествовала у витешким играма удружења "Свибор" из Београда, водио их је  Радивоје Радуловић, оснивач реда Свибор, који својим својим програмима чува витешку традицију као део европске културне баштине.
   Летње духовне вечери организује Црква Светог Вазнесења у Чачку, трудећи се да окупи што већи број младих на предавањима и концертима истакнутих личности из црквеног живота - професора универзитета, духовника, писаца и музичара.

   М. Луковић, "Просветни преглед", 3.9.2015.

Нема коментара:

Постави коментар