среда, 2. септембар 2015.

Молебан за благословен почетак нове школске године

   У храму Светог Саве у Краљеву, након вечерњег богослужења, 31. августа 2015. године, служен је молебан да Господ благослови почетак нове школске године.
   По завршетку молебана, јереј Александар Р. Јевтић је присутну децу  поздравио речима благослова и добре жеље за успех у предстојећој школској години. Он је подсетио на речи Данила Киша које поручују да се треба чувати човека једне књиге. Уместо неукости и уских погледа, потребно је сетити се примера Светих Отаца који су образованошћу задивљавали своје савременике. То је образованост заснована на Светом Писму, делима Светих Отаца, широкој мудрости  људског искуства, али најпре на Образу тј. Лику Божијем у нама. Место за то је школа, али и Црква као Дом молитве и подршке за сва наша настојања. Просвећеност није лоша сама по себи, уколико не искључује настојање ка светости живота. О томе је дивно писао и упозоравао Свети Јустин Ћелијски, познат по упућивању на чињеницу да реч “просвета“ у себи као корен садржи реч светост.
   Пожелевши деци да буду Света деца Божија, отац Александар је изразио жељу да се идуће године поново у још већем броју саберу на молитву око Господа, да би Му заблагодарили на успесима који им тек предстоје. У међувремену, храм Светог Саве у Краљеву ће увек радосно дочекивати сву децу која у њега буду долазила.
   Отац Радоја Сандо, старешина храма Светог Саве у Краљеву, са братством овога храма, је деци поделио пригодан школски прибор који је као мотив и подсетник на молитву имао слику храма и икону Светог Саве.

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар