уторак, 22. септембар 2015.

Црква Рођења Пресвете Богородице у Прилипцу, 21.9.2015.

   Црква у Прилипцу(драгачевском селу у саставу општине Пожега) посвећена је Рођењу Пресвете Богородице.
   Историјат храма није свестраније проучен. Због тога су о њему драгоцени подаци Милисава Д.Протића Гучанина, који је забележио народно предање о томе да је цркву у Капицама(некадашњи назив за село Прилипац) подигао кнез Лазар Хребељановић. Народно предање, каже он, сведочи да се одсудан бој између кнеза Лазара и Николе Алтомановића одиграо испод овог храма, у Пилатовачком пољу. Протић бележи: "Како у његовој држави није био Прилипац, његово место рођења...у знак захвалности Богу, кнез Лазар подиже цркву у капицама и посвети је Рођењу Пресвете Богородице...по једнима, дану када се он родио, а по другима дану када је потукао Николу, назвавши је Прилипцом, местом свога рођења". Све до 1877. године црква је носила име Прилипац, а село - Капице. Од тада, међутим, и село је променило име у Прилипац.
   Предање каже да је овај храм најпре био - манастир, који је три пута рушен и паљен од стране Турака. Последњи пут 1806. године, у време битке између српских устаника и Турака у оближњем селу Лопашу. Храм је обновљен 1811. године заузимањем Милована Протића, свештеника из Гуче, Године 1848. продужен је, а над храмом је озидано кубе. У црквеним зидовима уочавају се надгробне плоче и споменици из римског периода.
   Иконостас није свестрано проучен, а неке иконе после 1840. године сликали су Јанко Михаиловић Молер и његов син Сретен Протић-Молеровић из драгачевских Негришора. Веома је значајна икона Исуса Христа из 1814. године, коју је вероватно сликао познати Никола Апостоловић.
   Више богослужбених ствари и књига старијег је порекла.

Јовиша М. Славковић, СПОМЕНИЧКА БАШТИНА ДРАГАЧЕВА, Дечје новине, Горњи Милановац, 1993.

Нема коментара:

Постави коментар