понедељак, 14. септембар 2015.

ЦРКВЕНА НОВА ГОДИНА, 14. септембар

   Данас почиње црквена Нова година, односно започет је нови годишњи циклус призивања молитвеног заступништва светих по минејском, месечном, богослужбеном кругу.
   Тим поводом се у седиштима свих Цркава, тј. практично у седишту сваке Епархије, служи коленопреклона молитва Господу да благослови "венац године", да сачува Православље у миру, да цела година протекне добро, да Бог све градове и сва места сачува неповређене, да заштити христољубиве владаре и народу Божијем дарује победу над противницима. Моли се и за победу Православља над кривоверством, за плодове земаљске, за здрав и "благорастворен" ваздух, добро време и избављење од свих невоља.
   Свети Амвросије Медиолански каже да годину треба почети у септембру у славу Светог Цара Константина, рођеног у Србији, у Нишу. У Византији је дуго трајала дилема када треба славити почетак нове године, да ли у марту или пратити Васкрс? Одлукама Првог и (потврдом) Шестог Васељенског сабора одлучено је да се почетак године стави у септембар, јер је око јеврејске нове године, Исус Христос, ушавши у храм, огласио годину милости Господње, почео је про. Дуго је још времена узело док се Нова година није почела једнообразно прослављати 01. септембра по јулијанском календару, тако је и у Србији све до времена Цара Душана, Нова година почињала у марту.
   Од 1989. године овај дан се, на предлог Васељенског Патријарха, обележава као дан твари Божије, односно свега од Бога створеног. Овај празник пре свега подсећа људе на бригу о животној средини и природи уопште која је немарним, неодговорним и крајње нехришћанским деловањем човековим болно рањена и насилнички угрожена.

   Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар