понедељак, 6. април 2015.

Васкрс у Јерусалиму - БЛАГОДАТНИ ОГАЊ

Јеванђеље Христово, сва наука и чудеса Његова посведочени су безбројним чудима која се дешавају до данашњег дана. Потребно је да се само мало "завири" у свете православне цркве и манастире и увери да се и данас  "на научно необјашњив начин" болесни лече, да нероткиње рађају, непокретни устају...
Једно од тих дивних Божанских чуда се дешава у Јерусалиму сваке Велике Суботе када Господ, нама неверним Томама, шаље, као муњу са неба, људском руком нестворени, благодатни Огањ и пали свећу-воштаницу искључиво православном патријарху.
 
 1. Величанствени храм Гроба Господњег представља најмању епархију у целом свету. У средишту храма  се налази црква - Кувуклија, у којој је Гроб Господњи.

2. Заштићена стаклом, у храму се налази голготска стена распукла у земљотресу за време страдања Христовог.

3. Христов гроб. Испод Богородичине иконе је стена пећине у којој је положен и из које је васкрсао Христос.

4. Изјутра, на Велику Суботу, овлашћена лица јерусалимске полиције врше детаљни претрес цркве Христовог Гроба. Када је сасвим сигурно да у цркви нема кандила и било чега другог што може да изазове ватру, Свети Гроб се запечаћује.
5. Тада се врши и претрес самог православног патријарха који након молитве скида првосвештеничку одежду и у краткој туници и опасачу улази у Кувуклију, држећи у рукама четири свежња са по 33 неупаљене свеће.

6. Патријарх на коленима изговара молитве за Свети Огањ. У препуном храму настаје велика тишина и ишчекивање. И тада, необјашњиво, као муња, благодатни Огањ долази са неба и пали кандило и смотуљак памука који се налазе на гробној плочи а затим и патријархове свеће. Кроз храм се пролама бела и плава светлост која подсећа на севање муње. Патријарх са упаљеним свећама излази из Кувуклије. У храму настаје општа радост и весеље. Сви кличу: Христос Васкрсе!

7. Пламен се проноси храмом. Народ се умива и додирује рукама Благодатни Огањ који у првим минутима не пече и нема својства ватре...

Васкрс- Празник над празницима

Нема коментара:

Постави коментар