уторак, 3. фебруар 2015.

МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА: "ЗАПАМЋЕНА БУДУЋНОСТ - Свети Сава 2015"

Београд-На дан Светог Саве, 27. јануара 2015. одржана је мултимедијална изложба „Запамћена будућност“, аутора ђакона Ненада Илића. Задужбина Хиландара из Београда је помогла догађај уступањем својих изложбених материјала, макета, паноа и видео радова. Децу, посетиоце изложбе, кроз поставку је водио директор Дома омладине, глумац Марко Стојановић.
                        
   Уважавајући чињеницу да је личност Светог Саве уткана у основе српске културе и духовности, поводом дана Светог Саве, Дом омладине Београда 27. јануара 2015. организовала је бесплатан мултимедијални догађај који треба пре свега школској деци, али и одраслима, да отвори нов угао гледања на велику историјску личност.
   На изложби чији је аутор ђакон Ненад Илић, школска деца имала су прилику да уз помоћ глумца-водича, музике, видео материјала пројектованих на платну и ЛЦД екранима, великих принтова, макета и коришћења рачунара, сагледају у делу Светог Саве и његових непосредних настављача корен српске уметности, науке, духовности...
   Овогодишње обележавање Дана Светог Саве у Дому омладине Београда инспирисано је Манастиром Хиландаром, који се успешно обнавља од последица пожара од пре десетак година.
                                                                                                                                                                    
 Оснивање српског светогорског манастира Хиландара означава почетак целокупне Савине просветитељске делатности. Утолико, језиком генерације која одраста уз рачунаре, Хиландар може да се посматра и као најважнији „екстерни хард диск српске културе“. Ако се пажљиво загледамо у хиландарске иконе и фреске, или се макар у основним цртама упознамо са његовом историјом, наићи ћемо на низ путоказа који нам откривају корене и правце развоја не само наше духовности, већ и школства, књижевности, науке, сликарства и архитектуре, законодавства, медицине, пројеката социјалног старања.
                                                                          +++
   Цела изложба инспирисана је овим „информатичким виђењем“ Хиландара. Модел Хиландара води нас ка рачунарима на којима ће деца на занимљив начин моћи да се упознају са историјским занимљивостима везаним за период Светог Саве и његовог оца Немање, аудио и видео записима са Свете Горе, старим мапама и археолошким остацима, као и са осталим занимљивим материјалима који се користе у припремама првог играног филма о Светом Сави – ОТАЦ.
   Из најзначајнијег „српског екстерног хард диска“ у простору сале Американа Дома омладине Београда извучени су и одштампани на великим принтовима компјутерски „прозори“ са детаљима икона и фресака и кратким објашњењима која помажу да повежемо ранију историју неких важних области људског деловања са њиховим данашњим манифестацијама – све то уз помоћ глумца –водича.
   Пројекције на платну и ЛЦД екранима, дочараће атмосферу Хиландара, лепоту православног богослужења и непоновљиве црквене архитектуре и уметности која се после успостављања Хиландара развијала кроз векове, оставивши нам ремек дела као што су Студеница, Сопоћани, Жича, Милешева, Дечани…
     
   Посебну атракцију мултимедијалне изложбе „Запамћена будућност“ представљаће наступ Ви-Џеја, који ће, користећи бројне видео материјале и савремену музику, демонстрирати деци креативан и емотиван приступ нашем наслеђу.
   Убеђени смо да ће нови приступ српском наслеђу отворити код деце простор за његово боље сагледавање и креативно тумачење као и да ће означити почетак нашег одговорнијег суочавања са традицијом која – да цитирамо познатог аустријског композитора Густава Малера – „није обожавање пепела већ одржавање ватре“.
   Реализацију изложбе је подржала Задужбина манастира Хиландара.

извор: Портал Хиландар

Нема коментара:

Постави коментар