понедељак, 8. децембар 2014.

НЕДЕЉЕ МИЛОСРЂА У ЧАЧКУ


Проналажење смисла поста требало би прочитати још у старим списима Старога Завета где пророк Исаија мудро пише и проповеда:

Такав ли је пост који изабрах да човек мучи душу своју један дан? Да савија главу своју као трска и да простире пода се кострет и пепео? То ли ћеш звати пост и дан угодан Господу? А није ли ово пост што изабрах: да развежеш свезе безбожности, да раздрешиш ремење од бремена, да отпустиш потлачене, да изломите сваки јарам? Није ли да преламаш хлеб свој гладноме и сиромахе и прогнане да уведеш у кућу? Кад видиш гола да га оденеш и да се не кријеш од свог тела? (….) Тада ћеш призивати и Господ ће чути, викаћеш и рећи ће: „Ево ме!“ Ако избациш са себе јарам и престанеш пружати прст и говорити зло, и ако отвориш душу своју гладноме, и наситиш душу невољну, тада ће засјати у мраку видело твоје и тама ће твоја бити као подне.“ ( Ис. 58, 5 – 10 )

Храм Вазнесења Господњег у Чачку у току „Недеља милосрђа“  свакодневно сакупља прилоге у прехрамбеним производима, личној хигијени, кућној хемији, новчаним прилозима. Сакупљена средства расподелићемо суграђанима којима је помоћ најпотребнија, ђацима, установама.
Mилосрђе покреће нешто што је веће од камених планина – оно покреће окамењена срца.

Заиста вам говорим, ако неко каже гори овој: „Подигни се и баци се у море“ и не посумња у срцу свом, него поверује да ће се десити по речима Његовим, – биће му, шта год да каже“ (Мк. 11:23). То су речи Христове. Истинско милосрђе је увек просто и делатно. Оно је воља, спремна на сваки труд, оно је срце, које се сагласило да претрпи сваку патњу, љубави ради.
Истинско милосрђе је делатно. Оно уједињује у себи небо и земљу, и помаже, не само осјећањима и намерама, него и моментално – делима!

Чинимо милосрђе и корачајмо ка добрим делима у току поста!

http://eparhija-zicka.rs/nedelje-milosrdja-u-cacku/

Нема коментара:

Постави коментар